İŞ GÜVENLİĞİ NEDİR ?

İş güvenliği , işin yapılması sırasında çalışanların karşılaştıkları tehlikelerin ortadan kaldırılması veya azaltılması konusunda işveren...


İş güvenliği, işin yapılması sırasında çalışanların karşılaştıkları tehlikelerin ortadan kaldırılması veya azaltılması konusunda işverene getirilen yükümlere ilişkin teknik kuralların bütününü kapsar.

SAĞLIK HAKKININ TARİHSEL GELİŞİMİ VE ÇAĞDAŞ İŞ SAĞLIĞI TANIMI
Sağlıklı çalışma hakkı siyasal ve ekonomik yaşamın “doğa yasalarına” göre düzenlendiği Sanayi Devriminde başlayan ve bugün de sürmekte olan evrimleşme sürecinde temel bir toplumsal gereksinime dönüşmüş ve  sağlıklı yaşama hakkı ile bütünleşmiştir. Bu hakkın korunup, geliştirilmesi, giderek gelişen politikaları ve eylem planları; kişileri ve kurumları; girişim yöntemleri ve teknikleriyle iş sağlığı sisteminin etkinlik alanına dönüşmüştür.
Bu yazıda, sağlıklı çalışma hakkı, kavramsal ve kurumsal evrimi ve ulaşmayı hedeflediğimiz çağdaş iş sağlığı düzeyi ele alınmıştır.

SAĞLIKLI ÇALIŞMA HAKKININ KAVRAMSAL EVRİMİ
Ulusal ve uluslararası  düzenlemelerde ve konu ile ilgili kaynaklarda, sağlıklı çalışma hakkının gelişim aşamalarını gösteren farklı tanımlara rastlanır. Bu tanımlar aynı zamanda iş sağlığının kavramsal gelişim aşamalarını da tanımlar. 
“İş güvenliği” ve “iş hijyeni”, belgelere geçen ilk tanımlardır. Çalışanın güvenlik risklerinden korunması “iş güvenliği”; sağlık risklerinden korunması, iş hijyeni” olarak  tanımlanmıştır. Bu aşamada, tehlikeler ve riskler  üretim etkinliğinin doğal ve kaçınılmaz bileşenleri olarak algılanmıştır. Risk saptama ve değerlendirme yöntemleri yetersiz olduğu için, riskler tek etmenli olarak açıklanmıştır. Risklerin önlenebileceği öngörülmediği ve risklerden korunma yöntemleri yetersiz olduğu için,  korunmada en etkisiz yöntemler (işe uygun işçi seçimi, kişisel korunma araçları) kullanılmıştır. Riskler tek etmenle açıklandığı için, sağlık ve güvenlik riskleri arasındaki ilişki ve etkileşim de anlaşılamamış ve bu nedenle, iş güvenliği ve iş hijyeni kavramları ayrı ve bağımsız etkinlik alanları olarak var olmayı sürdürmüştür.
Her iki alanda sağlanan bilimsel ve teknik ilerlemeler; yeni risk saptama ve değerlendirme yöntemlerinin geliştirilmesi; insanın üretim süreci ile ilişkisinin değişmesi, bilinen risklere yenilerinin eklenmesine ve risklerin tek etmenli değil, çok etmenli  olduğunun anlaşılmasına, olanak sağlamıştır. Çok etmenli risklerde kişisel korunma yöntemlerinin etkisiz olduğu görülmüştür. Bu sonuç, aynı risklerin bulunduğu iş ve mesleklerde “mesleki risklerin” tanımlanmasını ve çok etmenli risklerden korunmak için, kişisel korunma yöntemleri yerine, “toplu korunma” ve  “risk önleme” yöntemlerinin öncelenmesine olanak sağlamıştır.
Bant tipi kitlesel üretimin yaygınlaşmasıyla birlikte, başta ergonomik ve psikososyal  riskler olmak üzere, üretim örgütlenmesinin doğasından  kaynaklanan çok etmenli yeni riskler tanımlanmış; “toplu korunma” ve “risk önleme” yöntemlerinin niçin öncelikli olduğu bu risklerle savaşımda anlaşılmış ve “sağlıklı işletme” tasarımı gündeme gelmiştir. Bant tipi üretimde birbirine bağımlı, sürekli ve hızlı çalışma üretkenliğin ve verimliliğin ön koşulu sayıldığı için; çalışanların tümünün, eş zamanlı korunması ve bu amaçla “toplu korunma” ve “risk önleme” yöntemlerinin kullanılması  bir zorunluluğa dönüşmüştür. 
Riskler çeşitlendikçe iş sağlığı ve güvenliği alanı yeni bilim dallarıyla buluşmuş; bu katkı ile  risk etmeni – risk – sağlık ve güvenlik sorunları arasındaki ilişkiler yeniden tanımlanmış, iş güvenliği ile iş hijyeni arasındaki ilişkiler kurulmuş; bu iki tanım iş güvenliği-işçi sağlığı tanımlarıyla yer değiştirmiştir. Geliştirilen toplu korunma yöntemleri sayesinde mesleki sağlık ve güvenlik risklerinin tümünün önlenebileceği kuramsal olarak  kanıtlanmıştır.
Teknoloji geliştikçe, çok amaçlı, güçlü makineler; yeni kimyasal maddeler; yaratıcı çabayı ve el becerisini en aza indiren basit işlemler ve son olarak, robotlar bant tipi üretime  katılmış; üretim sürecinin işçileri, işçilerin de birbirlerini denetledikleri katı bir üretim örgütlenmesi yaratılmıştır. Bu gelişmeler çalışanlar için yeni  ve farklı sorunlar yaratmıştır.
Yeni makineler çalışanlara daha güvenli çalışma olanağı sağlarken; onu kendisi tarafından yönlendirilen ve basit işlemleri yineleyen bir gözlemciye dönüştürmüştür. Hızı ayarlanabilen makineler ile, çalışanın çalışma hızı ve yoğunluğu; prim ve götürü ödeme yöntemleriyle de çalışma süresi   artırılmıştır. Üretimin sürdürülmesi için gerekli olan nitelikli işçi sayısının azalması, nitelik gerektirmeyen işleri yapan ve çoğunluğu oluşturan işçilerin iş güvencesini de azaltmıştır. İşletme yönetimi ayrıntılı bir işbölümü ve katı bir denetimle güçlendirilerek, işçi üzerindeki denetim ve baskı kurumsallaştırılmıştır.

Üretimde kullanılan hammaddelerin yerini, yarı işlenmiş ve işlenmiş maddeler; basit maddelerin yerini de karmaşık maddeler almış; insan sağlığı üzerindeki etkileri bir yana, kimyasal bileşenleri bile bilinmeyen çok sayıda madde üretime katılmıştır.

Bu değişime koşut olarak, riskler de çok etmenli bir nitelik kazanmıştır. Bu risklerle savaşımda, toplu korunma yöntemleri yetersiz  kalmış; üretim ilişkilerinin ve bu ilişkilerin ürünü olan çalışma ortamının, koşullarının ve  ilişkilerinin  bir bütün olarak risklerden arındırılması; başka bir anlatımla, “sağlıklı ve güvenli üretim ilişkileri”, “sağlıklı ve güvenli  işletme” kavramları öne çıkmıştır.

Bu gelişme, aslında, çalışanın çalışma ve yaşama koşullarıyla, bu koşulları tanımlayan siyasal, ekonomik, toplumsal, kültürel, fiziksel çevreler arasındaki ilişkilerin ve bu ilişkilerin sağlık üzerindeki etkilerinin tanınmasıdır. Gerçekten, kişi çalışan olarak nitelendiği anda, kendisi dışında tanımlanmış bir yaşam düzeyini hem çalışma yaşamında, hem de dışında daha baştan kabullenmiştir. Çalışanın durumu bu iki alandaki etkileşimlerle hep yeniden üretilen koşulların bileşkesidir. Öyleyse, sağlıklı çalışma hakkı, sağlıklı yaşama hakkının ayrılmaz bir parçası olarak ele alınmalı ve iş sağlığı tanımı da bu bütünlüğü yansıtmalıdır.



SAĞLIKLI ÇALIŞMA HAKKININ KURUMSAL EVRİMİ

Bir kurumsal altyapı etkinlikleriyle sağlıklı çalışma hakkının kullanılmasını ve gelişmesini destekler veya engeller. Bu hakkın kullanılabilmesi için gelişmiş bir altyapı gereklidir; ama gelişmiş bir altyapının bulunması, bu hakkın kullanılabilmesi için her zaman yeterli değildir. Çevresel sistemlerin (siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel) desteklemediği bir altyapının amacına ulaşması güçtür. Altyapıyı oluşturan kurumlar, sağlıklı çalışma hakkının gelişim aşamalarıyla uyumlu bir bütünlük içinde; kendileri ile, altyapıyı ve çevresel sistemleri oluşturan diğer kurumlarla ve üretim alanının yeni ve farklı sorunlarıyla etkileşerek gelişmiş ve aralarında eklemlenerek, “iş sağlığı sistemini” oluşturmuştur.


COMMENTS

Ad

Ağız ve Diş Sağlığı,6,Beslenme,10,Biyoloji,5,Blogger,6,Cilt Sağlığı,6,Dini Yazılar,7,Fizik,1,Güzel Sözler,1,Hot,6,İş Sağlığı ve Güvenliği,1,Kadın Sağlığı,5,Kişisel Yazılar,1,Program,7,Tarihi Yazılar,1,Wordpress,32,
ltr
item
Portal: İŞ GÜVENLİĞİ NEDİR ?
İŞ GÜVENLİĞİ NEDİR ?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisIEE3p7y3kOC2NUiQkIetiNXXPm-F-CwiGuXYeVWistT9uD6rHY5j-7yWKKD66lnayp3NMm0oR3bkp1F_VX_jC7MxxiQvMSLgqPh7NDx_HaXhvBiHOoW8NaSOgkbQXh_zfSTYwTBMmWU/s1600/isg.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisIEE3p7y3kOC2NUiQkIetiNXXPm-F-CwiGuXYeVWistT9uD6rHY5j-7yWKKD66lnayp3NMm0oR3bkp1F_VX_jC7MxxiQvMSLgqPh7NDx_HaXhvBiHOoW8NaSOgkbQXh_zfSTYwTBMmWU/s72-c/isg.jpg
Portal
https://paylasimciler.blogspot.com/2013/08/is-guvenligi-nedir.html
https://paylasimciler.blogspot.com/
http://paylasimciler.blogspot.com/
http://paylasimciler.blogspot.com/2013/08/is-guvenligi-nedir.html
true
6252367257258326303
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy